intro overslaan
Aristoteles
'jongleur Aristoteles poserend' (140 kB), foto: Frank
Wie is Aristoteles?
Deze vraag zou hemzelf tot diepe overpeinzingen stemmen.
Is Aristoteles een filosoof?
Het is de vraag of hij zijn eigen woorden begrijpt.
Is Aristoteles wijs?
Hij is wel enigzins wijs, maar toch niet zo wijs dat je zeggen kunt dat hij goed wijs is.
Sterker nog: de meesten vinden hem gewoon onwijs!
Wat is Aristoteles dan wel?
Wie hem gezien heeft zal weten dat hij:
 • zelden zo'n goede jongleur gezien heeft. ("Heeft hij echt maar twee handen? Ik zou zweren dat ik er drie zag").
 • zelden zo creatief heeft zien jongleren.
 • zeer onder de indruk raakte van Aristoteles' (on-)balans op de hoge eenwieler. ("Ik dacht dat hij echt ging vallen").
 • gecharmeerd was van Aristoteles' contact met het publiek.
 • moest lachen om Aristoteles.
 • een vakman gezien heeft.
Maar of Aristoteles dit zelf weet…Opmerkingen die vaak gehoord zijn:
 • "Zou die thuis ook zo gek zijn".
 • "Hoe lang zou die al in Nederland zijn".
 • "Hé, je bent een wiel verloren".
 • " - ".
 • "Oh, dat kan ik ook".
 • "Oh nee, toch niet".
 • "Hé, mag ik achterop".
volgende pagina >>

WELKE CIRCUSVAARDIGHEDEN BEHEERST ARISTOTELES?

'Aristoteles met 3 ballen' (334 kB), foto: Peter Wolf Aristoteles is een meester met 3 ballen:
Aristoteles doet meer dan slechts laten zien dat hij met 3 ballen kan jongleren. Hij toont een enorme varieteit aan zeer creatieve patronen. Patronen met een buitengewoon hoge moeilijkheidgraad. Patronen die zowel fascineren als amuseren. Daarbij vergezelt hij ze van humoristische opmerkingen, en toont ze zo, dat ze voor het publiek duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Of Aristoteles het zelf allemaal goed onderscheiden kan, is tot op heden niet duidelijk.

Aristoteles' 4-ballen nummer is anders:
Wanneer er meer dan drie objecten door de lucht vliegen, wordt het voor het publiek steeds moeilijker om verschillende patronen te kunnen onderscheiden. Alles verandert in een wolk van ballen. Maar niet bij Aristoteles! Fascinerend om te zien hoe de ballen paarsgewijs aan elkaar verbonden lijken. Zo wordt het makkelijker voor het publiek en moeilijker voor hem. Twee aan twee vliegen ze door de lucht. Hypnotiserend haast. (Voor Aristoteles althans). 'hoed van voet naar neus' (246 kB), foto: Petra

Wat Aristoteles doet met zijn hoed lijkt eenvoudig:
Toegegeven: de eerste trucs die Aristoteles met zijn hoed doet zijn weliswaar stijlvol, grappig en koddig, maar niet de allermoeilijkste. Maar doe het maar eens in de wind. En dan plotseling, uit een worp, staat de hoed ineens muisstil in balans op zijn neus. Wie tot dan gedacht had dat het makkelijk is, kijkt nu beslist op zijn neus.
En daarna doet Aristoteles hetzelfde nog eens dunnetjes over met een worp vanaf zijn voet…

'Aristoteles met 3 kegels' (439 kB), foto: Peter Wolf Aristoteles doet opmerkelijke dingen met 3 kegels:
Aristoteles heeft een zeldzaam vloeiende techniek. Als een ware tai-chi meester laat hij de kegels om zich heen cirkelen. U vraagt zich wellicht af wat er met de zwaartekracht is gebeurt. En natuurlijk doet vooral zijn 'Banana-killing' een martial-arts achtergrond vermoeden. Maar u hoeft niet bang te zijn voor Aristoteles, want hij doet geen vlieg kwaad. (Mits u niet teveel op een banaan lijkt, natuurlijk).

'Aristoteles op de eenwieler' (331 kB), foto: Peter Wolf Aristoteles beheerst zijn eenwieler echt wel:
Hevig wankelend, met zijn armen zwaaiend, lijkt hij ieder moment van zijn eenwieler te kunnen vallen. Wanneer hij dicht bij zijn publiek komt ziet het er nog enger uit. Toch zien we al vele jaren, dat steeds het wiel beneden, en Aristoteles boven blijft. Lang genoeg om ook nog eens met brandende fakkels te gaan jongleren. Zelfs onder zijn been door… 'diabolo niet gevangen' (519 kB), foto: Marjolein & Yovani

(Aristoteles beheerst zijn diabolo inderdaad niet zo goed)
Maar dat wil hij ook niet. Want het is veel te leuk als het fout gaat.


<< vorige pagina     volgende pagina >>

HOE WERD ARISTOTELES STRAATARTIEST?

Rob Jansman  "Aristoteles"  is geboren in Amsterdam in 1959. Al op jonge leeftijd waren zijn belangrijkste interesses de mogelijkheden van de mens om méér te kunnen dan het gewone. ("Hoe haal je een koekje uit de trommel, zonder dat je moeder het merkt"). Het minst geïnteresseerd was hij altijd in de dingen waar de gemeenschap hem op leek voor te bereiden. ("Is het speelkwartier nou al weer voorbij"). Toen bleek dat de langverwachtte vakantie niet begon nadat hij eindelijk van school kwam, zat hij met een dilemma: studeren of werken. Uit dit dilemma raakte hij pas verlost toen hij in de zomer van 1982 het jongleren ontdekte. De grote vakantie was eindelijk aangebroken.

'Aristoteles op de eenwieler' (331 kB) En Aristoteles genoot van zijn vakantie. Hij oefende vaak zo'n 8 uur per dag, bestudeerde alle variaties van de zwaartekracht, en hield ervan bananen te vermoorden. Hij volgde cursussen in clowning, theater en mime, en besloot dat zijn publiek wakker zou moeten blijven tijdens zijn show. Toen hij zich voldoende goed achtte, schafte hij zich een pistool aan, en begon op te treden op straat en straatfestivals door heel Europa. Geleidelijk aan begon hij zijn 'performers'-kwaliteiten ("I love you all"), en zijn straatartiest-vaardigheden ("Give me all your money!") meer en meer te ontwikkelen. Tussen '86 en '98 trad hij bijna uitsluitend op in het buitenland, voornamelijk op straat, maar ook op festivals, feesten en bruiloften was hij regelmatig te zien. Na 12 jaar voornamelijk in het buitenland te zijn geweest, voelt hij nu de behoefte meer in Nederland op te treden.

'Aristoteles poserend na een show' (308 kB), foto: Caroline Op dit moment heeft Aristoteles 37 jaar jongleren en 34 jaar optreden door heel Europa overleeft. Zelf denkt hij dat hij soms wel weet hoe hij een show moet opvoeren. Hij heeft een eigen stijl, humor en excellente jongleertechniek ontwikkeld. (En hij weet inmiddels ook hoe hij een koekje uit de trommel moet stelen). Daarnaast houdt hij van schaatsen, de Elfstedentocht, C++, en salsadansen.
Aristoteles bestudeert het universum, eet slechts makrobiotisch voedsel, en is in zijn vrije tijd ook nog een mens.

Ook heeft hij thuis een kleurentv. (een kleintje).

<< vorige pagina 'Aristoteles poserend' (100 kB), foto: Frank volgende pagina >>

HOE ZIET ARISTOTELES' JONGLEERSHOW ERUIT

'fakkels op eenwieler' (276 kB) 'even steunen' (251 kB), foto: Sonja Aristoteles' voorstelling duurt ± 25 minuten en is een aaneenschakeling van technisch hoogstaand jongleren, met stijl en fijne humor. Met zes achtereenvolgende nummers weet hij zijn toeschouwers zowel in grote verbazing te brengen over zijn jongleervermogens, alswel ze bij het spel te betrekken en ze tot lachen te brengen door zijn clownerieën en droge opmerkingen. De voorstelling bestaat uit een nummer met de diabolo (alleen geschikt in de open lucht), een viertal jongleernummers (met 4 ballen, een hoed, 3 kegels, 3 ballen), en de finale met fakkels op een hoge eenwieler.
De bezoekers van uw feest of festival zullen het niet gauw vergeten als ze Aristoteles met 3 balletjes hebben zien jongleren, of gezien hebben hoe hij een banaan om het leven brengt.

Aristoteles kan de show in het Nederlands, in het Engels, of in het Duits doen.

Een show van circa 25 minuten voor jong en oud. Geschikt voor binnen en buiten. (Hoewel binnen soms wat korter wanneer niet alle onderdelen gedaan kunnen worden). Zeer geschikt voor festivals, feesten en partijen.

Aristoteles is te boeken voor…

 1. Eén of meerdere voorstellingen tegen een volledig honorarium.
 2. Meerdere shows tegen een verlaagd honorarium, waarbij tevens met de hoed wordt rondgegaan.
(Prijzen nader te overleggen).

<< vorige pagina
'Aristoteles kan het nog steeds niet kleiner' (65 kB), foto: Frank
volgende pagina >>

WELKE OMSTANDIGHEDEN HEEFT ARISTOTELES NODIG?

'fakkels binnen' (124 kB) "Straatartiesten kunnen letterlijk overal optreden." Althans, dat wordt wel eens beweerd. Helemaal waar is dat natuurlijk niet. En hoe moeilijk wilt u het Aristoteles maken?

Speelruimte:
Gewenst is een werkoppervlak van minstens 4 × 3 meter (breedte × diepte), waarbij daaromheen nog ruimte moet zijn voor het publiek. De ondergrond dient redelijk vlak te zijn i.v.m. de eenwieler. Een plafond lager dan 3½ meter doet kegels en fakkels vaak onverwacht vroeg naar beneden komen.

Licht:
Indien er geen gebruik gemaakt kan worden van daglicht, is er voldoende verlichting nodig. In geval van spots, is gelegenheid die vˇˇr het optreden goed in te stellen zeer wenselijk.

Geluid:
Aristoteles beschikt zelf over een draadloze microfoon. Om zich verstaanbaar te kunnen maken in een grote zaal of op een groot podium is een geluidsinstallatie zeer wenselijk. Voor overige buitenoptredens heeft Aristoteles zelf een kleine versterker/ luidspreker.

Harde wind, onvoldoende of verblindend licht, of een moeilijke ondergrond kunnen het Aristoteles erg moeilijk maken een geslaagde voorstelling te verzorgen.
'fakkels buiten' (310 kB), foto: Sonja

'fakkels op eenwieler' (313 kB), foto: Peter Wolf

Aristoteles

<< vorige pagina     volgende pagina >>

'fakkels op eenwieler' (331 kB), foto: Peter Wolf

GEEFT ARISTOTELES OOK SALSA-LES

Jawel, maar dan heet hij weer gewoon Rob.
Rob Jansman danst al sinds 1998 zeer veel salsa. De ervaring die hij als jongleur opdeed met het aanleren van motorische vaardigheden, maakte natuurlijk niet alleen dat hij de salsa dansbewegingen en -figuren zeer makkelijk aanleerde, maar ook, dat hij een didactisch zeer goed onderlegde opbouw hanteert wanneer hij er les in geeft. Ook mensen die hardnekkig volhouden, dat zij dit nooit zullen kunnen, krijgt hij aan het dansen.

Wat kunt u van Rob verwachten?
Na zijn jarenlange danservaring heeft hij een sterke voorkeur ontwikkeld voor Cubaanse dansstijlen. De Noord-Amerikaanse cross-body-lead stijlen konden hem niet erg lang bezighouden. In zijn lessen wordt, vooral bij beginners, soms wel gebruikt gemaakt van cross-body-lead stijl, omdat sommige technieken makkelijker aan te leren zijn vanuit cross-body-lead stijl dan vanuit cubaanse stijl. De beginners leren sowieso een aantal basisdingen van de cross-body-lead stijl, want die horen natuurlijk wel gewoon in ieders basispakket.
Rob's meest favoriete onderdeel van de salsa is de Rueda de Casino. Een groepsdans, waarbij alle paren in een kring dansen, en een der deelnemers steeds de naam van een figuur roept. Dat figuur wordt dan gelijktijdig door alle paren uitgevoerd, en vervolgens naargelang wat er geroepen werd wordt vaak van partner gewisseld. Rueda levert steevast een hoop natuurlijk plezier op.
Bijkomende voordelen van de Rueda zijn, dat vrijwel alle aspecten van het salsa dansen erin aan bod komen. Wie zich louter met Rueda bezighoudt, ontwikkelt toch een zeer alround salsa repertoire. Ook voor het dansen in afzonderlijke paren.

Salsa workshops
Rob kan de volgende workshops verzorgen:

 • Voor beginners: een half uur tot 50 minuten, waarin de eerste beginselen worden bijgebracht. De heupbeweging, het ritme, een aantal basispassen, het eerste samendansen, en evt. een voorzichtig eerste draaitje.
 • Voor half-gevorderden: tot een uur lang, de eerste beginselen van de Rueda de Casino.
 • Voor gevorderden: tot een uur lang, 1 of 2 wat moeilijkere Rueda de Casino figuren.
Workshops kunnen apart geboekt worden, of in combinatie met een jongleeroptreden van Aristoteles.

Salsa lessen
Rob kan ook een hele cursus geven, waarbij wekelijks om dezelfde tijd een les wordt gegeven.

 • Beginners: leren hier de belangrijkste basisvaardigheden om Salsa te kunnen dansen. Met name werkt Rob aan de vaardigheden die nodig zijn om zo spoedig mogelijk Rueda te kunnen gaan dansen.
 • Half-gevorderden: gaan zodra ze er aan toe zijn steeds meer Rueda dansen.
 • Aan gevorderden geeft Rob eigenlijk uitsluitend nog Rueda les.


<< vorige pagina     volgende pagina >>

 

Aristoteles

Voor informatie en boekingen:


ofFoto's:
Peter Wolf, Frank v Dijk, Petra Visser, Marjolein & Yovani, Sonja