HOE WERD ARISTOTELES STRAATARTIEST?

Rob Jansman  "Aristoteles"  is geboren in Amsterdam in 1959. Al op jonge leeftijd waren zijn belangrijkste interesses de mogelijkheden van de mens om méér te kunnen dan het gewone. ("Hoe haal je een koekje uit de trommel, zonder dat je moeder het merkt"). Het minst geïnteresseerd was hij altijd in de dingen waar de gemeenschap hem op leek voor te bereiden. ("Is het speelkwartier nou al weer voorbij"). Toen bleek dat de langverwachtte vakantie niet begon nadat hij eindelijk van school kwam, zat hij met een dilemma: studeren of werken. Uit dit dilemma raakte hij pas verlost toen hij in de zomer van 1982 het jongleren ontdekte. De grote vakantie was eindelijk aangebroken.

'Aristoteles op de eenwieler' (331 kB) En Aristoteles genoot van zijn vakantie. Hij oefende vaak zo'n 8 uur per dag, bestudeerde alle variaties van de zwaartekracht, en hield ervan bananen te vermoorden. Hij volgde cursussen in clowning, theater en mime, en besloot dat zijn publiek wakker zou moeten blijven tijdens zijn show. Toen hij zich voldoende goed achtte, schafte hij zich een pistool aan, en begon op te treden op straat en straatfestivals door heel Europa. Geleidelijk aan begon hij zijn 'performers'-kwaliteiten ("I love you all"), en zijn straatartiest-vaardigheden ("Give me all your money!") meer en meer te ontwikkelen. Tussen '86 en '98 trad hij bijna uitsluitend op in het buitenland, voornamelijk op straat, maar ook op festivals, feesten en bruiloften was hij regelmatig te zien. Na 12 jaar voornamelijk in het buitenland te zijn geweest, voelt hij nu de behoefte meer in Nederland op te treden.

'Aristoteles poserend na een show' (308 kB), foto: Caroline Op dit moment heeft Aristoteles 37 jaar jongleren en 34 jaar optreden door heel Europa overleeft. Zelf denkt hij dat hij soms wel weet hoe hij een show moet opvoeren. Hij heeft een eigen stijl, humor en excellente jongleertechniek ontwikkeld. (En hij weet inmiddels ook hoe hij een koekje uit de trommel moet stelen). Daarnaast houdt hij van schaatsen, de Elfstedentocht, C++, en salsadansen.
Aristoteles bestudeert het universum, eet slechts makrobiotisch voedsel, en is in zijn vrije tijd ook nog een mens.

Ook heeft hij thuis een kleurentv. (een kleintje).

<< vorige pagina 'Aristoteles poserend' (100 kB), foto: Frank volgende pagina >>